måndag 29 oktober 2012

Tasmanien - vilket ställe!

Vilken fantastisk helg vi har haft på Tasmanien, jag vet inte ens var jag ska börja. På tre dagar har vi hunnit med så mycket och fått se stora delar av Tassie så lite sömnbrist lider vi allt av och möjligtvis en förkylning efter en packning med alldeles för somriga kläder.

Vår roadtrip började i Port Arthur, ute på sydöstra udden. Det är en gammal fångkoloni från 1800-talet, dit skeppades brottslingar som begått ett andra brott från bland annat England, Irland och Skottland. Målet var att förändra dem till det bättre genom att utbilda dem men små celler och hårt jobb gjorde att de fick psykiska sjukdomar istället. Med regnet ösande ner över våra huvuden gick vi runt och tittade ruinerna av de gamla byggnaderna.

Port Arthur
Roadtrippen fortsatte sen norrut längs med kusten med så många vackra vyer att man blev alldeles matt. Väl framme i den lilla byn Bincheno var vi och tittade på ett blowhole vid havet som var riktigt mäktigt. Efter att ha checkat in på hostelet så hade vi bråttom som tusan att hinna köpa mat innan vi skulle ut på vår pingvintur. Jag satte mig bakom ratten och stressad som jag var så körde jag på instinkt  vilket innebar att vi testade köra högertrafik till restaurangen istället för vänster... Men vi klarade det mycket bra. En till sak avklarad på att göra listan...

Blowhole i Bicheno
När vi väl fick vår mat fick vi den i en take-away låda, vi bara eh... vi ville äta här, men nej det fick vi inte för det hade vi inte beställt så vi fick snällt sätta oss i bilen och köra tillbaka till hostelet (vi tog vänstertrafik tillbaka för säkerhetsskull). Kvällen var sen planerad för en pingvintur vilken överträffade våra förhoppningar, ute i kylan påpälsade med lager av kläder frös vi som grisar men vi fick se säkert uppemot 50 pingviner komma struttande upp från stranden och hem till sina bon. De var såå söta, tyvärr fick vi inte lova att ta några bilder alls av dem.

Wineglass Bay
Lördagen börjades på bästa sätt med en tuff promenad upp till Wineglass Bay för att titta på soluppgången. Det var helt klart värt den tuffa promenaden för att få se utsikten och hur färgerna förändrades allteftersom solen gick upp över havet. Stelfrusna ytterliggare en gång satte vi oss i bilen för att köra rakt igenom landet upp till Cradle Mountain. Det var en lång slingrande väg för att ta sig upp dit men vägen bjöd på massviss av vackra vyer ut över landskapet. Väl uppe blev vi halvt idiotförklarade för att vi varken hade regnjackor eller paraply, men tappra som vi var gav vi oss ut i kylan ändå för en fantastisk promenad runt Dove Lake 950m över havet. Våra collagetröjor och två långarmade räckte inte riktigt för kylan, där låg fortfarande snöhögar kvar längs med stigen och det hade snöat dagen innan vi var där. Mössa och vantar hade inte varit fel kan jag lova men som vanligt var det värt att frysa lite för allt man fick se.
Kallt vid Cradle Mountain
Kvällen spenderade vi i Launceston i norra Tasmanien med att vandra längs Catarat Gorge, äta tapas och dricka rödvin. Launceston var en riktigt mysig liten stad med många vackra byggnader, dock var det ganska dött och det kändes lite som en spökstad även om det är Tasmaniens näst största stad och vi var ute en lördagskväll...

Catarat Gorge








Söndagen börjades på bästa sätt med en fantastisk hotellfrukost på vårt 4,5 sjärniga hotell, vi åt tills vi inte kunde få ner en enda bit till sen rullade vi ut till bilen igen och begav oss ner mot Hobart. Ett stopp blev det på vägen i den historiska byn Oatlands med en vacker gammal väderkvarn och massa gamla vackra byggnader.



















Huvudattraktionen i Hobart var Mount Wellington där man har utsikt över hela staden. På väg upp till berget lyckades GPS:en få oss att köra vilse hela 3 gånger så vi förlorade tyvärr en del tid men oj så värt det var all körning. Vi körde upp, upp, upp för berget till 1300 meters höjd. Högst upp på berget var där flera utsiktsplatser där man kunde blicka ut över Hobart som möter havet och alla små öar och halvöar som sprider sig längs med sydkusten. Bilderna är vackra men säger inte ens hälften av hur vackert det var där uppe. En helt perfekt avslutning på en helt perfekt helg!


 Ja som ni förstår har vår helg varit helt fantastisk och jag tycker verkligen att alla som har möjlighet att åka dit borde göra det. Landskapet är så varierande och du ser nya saker hela tiden, alltifrån långa sandstränder till höga berg med snön kvar på toppen till de grönaste kullar man kunnat föreställa sig med 1000-tals får betande. Även om vi har frusit röven av oss halva tiden så har det inte förstört någonting utan vi är så nöjda och hade velat spendera minst två veckor till på ön!


Perfekt avslutning på en underbar helg

2 kommentarer:

  1. Helt underbara bilder! Jag skrattar nästan på mig när jag läser om högertrafiken :-) Tur det gick bra. Jag ringer dig sen. Min kropp har inte ställt om till vintertid än, vaknade 4.18. Kram

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder, ni är tappra i era sommarkläder. Synd att ni inte fick fotografera Pingvinerna. De är häftiga. Vi såg ju några när vi var i Sydafrika.

    SvaraRadera